О ПОЈМУ СУДБИНЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ИЗ ПОЈМОВНОМЕТАФОРИЧКОГ УГЛА

  • Бранислав Веселиновић
Кључне речи: концептуализација, појмовна метафора, изворни и циљни домени, појмовни оквир, метафорички системи, фигуративна појмовна метафора, језичка слика света, динамика категоризовања, судбина

Сажетак

У овом раду испитује се метафоричко поимање судбине у савременом српском језику с циљем да се утврде изворни појмовни домени и на основу њих одреде појмовни оквир којим се концептуализује апстрактни појам судбине и метафорички системи који се у том оквиру пресецају, те да се установе дословне и фигуративне појмовне метафоре у вези с датим концептом. Примери ексцерпирани из електронског Корпуса савременог српског језика анализирају се помоћу концептуалне методе засноване на теорији појмовне метафоре. Задаци истраживања јесу и статистичка анализа којом би се идентификовао центар циљног домена судбине, тј. његов прототипични члан у савременом српском језику, класификација примера према скали апстрактности, као и откривање постојаности концептуализације судбине у српској језичкој слици света поређењем с изворима из дијалекатских и историјских речника и примерима пословица и стихова из народне епске поезије. Анализа је показала да је у складу с персонификацијом судбине у српским народним веровањима најчешћа појмовна метафора судбина је човек, а да се целокупан појмовни оквир којим се поима судбина повезује с универзалним категоријама у мишљењу, оличеним у двама метафоричким системима велики ланац постојања и структура догађаја и њиховим могућим преплитањима. Такође, фигуративне метафоре, које могу сезати до петог или шестог степена хипонимије, најчешће су у књижевноуметничком функционалном стилу, али су могуће и у другим стиловима. Уочава се да је дати појмовни оквир постојан кроз простор и време и да је појам судбине дубоко утемељен у српској култури, што се огледа у прототипичности појединих метафоричких представа и знатној заступљености одређених изворних домена какви су текст и слика.

Биографија аутора

Бранислав Веселиновић

Одсек за српски језик и лингвистику

Филозофски факултет

Универзитет у Новом Саду

Референце

ИЗВОРИ

ВПНР: Вукове народне приповетке с регистром кључних речи (ур. С. Ђорђевић, регистар кључних речи М. Шћепановић). Београд: Нолит, 1996.

Расковник: речничка платформа

РМС: Речник српскохрватскога књижевног језика. I–III. Нови Сад – Загреб: Матица српска – Матица хрватска, 1967–1969. IV–VI. Нови Сад: Матица српска, 1971–1976.

РСЈ: Речник српског језика. Измењено и поправљено издање. Нови Сад: Матица српска, 2011.

СрпКор2013: Електронски корпус савременог српског језика

*

Monumenta Serbica. Epske pesme – baza podataka

RJAZU: Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika. I–XXIII. Zagreb: Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1880–1976.



ЛИТЕРАТУРА

Алановић, Миливој (2011). Каузативност – манипулативност: од концепта ка форми. Нови Сад: Филозофски факултет.

Алановић, Миливој (2019). Граматика синтаксичке кореференцијалности. Јужнословенски филолог. LXXV/1: 21–35.

Антонић, Ивана (2005). Синтакса и семантика падежа. У: Синтакса савременог српског језика: проста реченица (ур. П. Пипер и др.). Београд: Институт за српски језик САНУ; Београдска књига; Матица српска: 119‒300.

Арсенијевић, Нада (2012). Падежи правог објекта у стандардном српском језику. Нови Сад: Филозофски факултет.

Васић, Вера (1998). Синтаксичка кореференцијалност. Јужнословенски филолог. LIV: 79–86.

Драгићевић, Рајна (2007). Лексикологија српског језика. Београд: Завод за уџбенике.

Дражић, Јасмина (2022). Приступи проучавању значења речи. Нови Сад: Филозофски факултет.

Ивић, Милка (2000). О модификатору „улоге” агенс. Јужнословенски филолог. LVI: 463–467.

Ивић, Милка (2002). О појму ’одговорност’ и ’агентивној’ улози оруђа за вршење радње. Јужнословенски филолог. LVIII: 15–22.

Кликовац, Душка (2000). Појмовне метафоре и семантика предлога: О једном апстрактном значењу предлога у с локативом. Јужнословенски филолог. LVI: 521–528.

Поповић, Људмила (2004). Језичка слика света Украјинаца и Срба са компаративног аспекта когнитивне анализе. Славистика. VIII: 290–305.

Поповић, Људмила (2017). Актуелна питања когнитивнолингвистичких истраживања српског језика. Јужнословенски филолог. LXXIII/3–4: 315–354.

Радовановић, Милорад (2009). Увод у фази лингвистику. Сремски Карловци ‒ Нови Сад: Издавачка књижарница Зорана Станојевића.

Расулић, Катарина и Мирјана Мишковић-Луковић (2020). Шта спаја а шта раздваја когнитивнолингвистички и когнитивнопрагматички приступ метафори?. Липар. Часопис за књижевност, језик, уметност и културу. XXI/72: 11–45.

Ристић, Стана и Милана Радић-Дугоњић (1999). Реч. Смисао. Сазнање: (студије из лексичке семантике). Београд: Филолошки факултет.

СМЕР: Словенска митологија. Енциклопедијски речник (редактори С. Толстој и Љ. Раденковић). Београд: ZEPTER BOOK WORLD, 2001

СМР: Шпиро Кулишић, Петар Ж. Петровић и Никола Пантелић. Српски митолошки речник. Београд: Нолит, 1970.

Филиповић-Ковачевић, Соња (2016). Мали појмовник когнитивне семантике. У: Теме језикословне у србистици кроз дијахронију и синхронију. Зборник у част Љиљани Суботић (ур. Ј. Дражић, И. Бјелаковић и Д. Средојевић). Нови Сад: Филозофски факултет. 575–590.

*

Ivić, Milka (20019). Pravci u lingvistici II. Beograd: Biblioteka XX vek.

Klikovac, Duška (2004). Metafore u mišljenju i jeziku. Beograd: Biblioteka XX vek.
Објављено
25. 01. 2024.
Bрој часописа
Секција
Чланци